zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как въглехидратите се вписват в здравословната диета



Как въглехидратите се вписват в здравословната диета

Добрите въглехидрати не са не водят до напълняване, но са и естествено необходими за организма.

Кои храни, богати на въглехидрати, ще са ни от полза и кои е по-добре да избягваме.

здраве.bg

... храни са по-здравословният избор от рафинираните зърнени продукти. Те са по-добър източник на фибри и други важни микронутриенти като селен, калий и магнезий. Рафинираните зърнени продукти преминават през процес, който обелва определени части от зърното – заедно с намиращите се в тях фибри и полезни вещества.

Да се придържаме към нискомаслените млечни продукти. Млякото, сиренето, кашкавалът и другите млечни продукти са добър източник на калций и протеини, както и на много други витамини и минерали. Нискомаслените версии обаче помагат да ограничим приетите наситени мазнини и калории. И не на последно място – трябва да внимаваме с млечните продукти с добавени захари.

Да не забравяме бобовите култури. Фасулът, грахът и лещата са сред най-питателните храни, които можем да намерим. Те са обикновено с ниско съдържание на мазнини, не съдържат холестерол и са богати на фолиева киселина, калий, желязо и магнезий. Съдържат и полезни мазнини и разтворими и неразтворими фибри. Тъй като са добър източник на протеини, бобовите култури могат да служат за здравословен заместител на месото, което има повече наситени мазнини и холестерол.

Да ограничим добавените захари. Добавените захари не са вредни в малки количества, но няма никакви здравни ползи от консумирането им. Всъщност прекомерното количество добавени захари и, в някои случай, натурално възникващи захари, може да доведе до здравословни проблеми като зъбен кариес и напълняване.

Затова е важно да избираме разумно какви въглехидрати приемаме. Най-добре е да ограничаваме храните с добавени захари и рафинирани зърнени култури като десерти, сладки напитки и бонбони, които са пълни с калории, но нямат никаква хранителна стойност за организма. Вместо това е добре наблегнем на пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците.

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.