zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да си говорим сами не е диагноза



Да си говорим сами не е диагноза

Вътрешният диалог със самите нас може истински да промени начина, по който се чувстваме.

12 април 2012, здраве.bg

... думи, описващи чувства, и по този списък да се опитаме да идентифицираме какви емоции изпитваме. Щом веднъж идентифицираме чувството, е време да поработим върху това, което казваме на себе си. Този процес променя начина, по който се чувстваме.

Можем да използваме вътрешния диалог, за да се справим например със стреса на работното си място. Да си представим, че с колега се съревноваваме, за да получим едно и също повишение, но само един от нас ще бъде повишен. Когато научим, че са избрали колегата, а не нас, е напълно естествено да бъдем разстроени и разочаровани, дори гневни. Може да се почувстваме зле и самооценката ни да се понижи. Нека обаче обмислим възможността за друг вътрешен диалог. Разочарованието не се превръща в провал. Това е моментът, в който да си изброим наум всички положителни неща, които имаме в живота – семейството, приятелите, доброто здраве. Можем да съставим и план за действие – например да говорим с мениджъра как да подобрим представянето си, за да получим следващото повишение.

С използването на по-положителен вътрешен диалог се чувстваме изпълнени с повече енергия и започваме да се чувстваме добре. Ситуацията не се е променила – все пак не сме получили желаното повишение – но сме променили начина си на мислене по отношение на ситуацията. По този начин промяната на вътрешния диалог води до истинска промяна в начина, по който се чувстваме.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.