zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни и лекарства: не всичко е добра комбинация



Храни и лекарства: не всичко е добра комбинация

Някои храни и напитки съдържат потискащи агенти, които възпрепятстват или усилват въздействието на различните медикаменти.

6 април 2012, здраве.bg

... може да бъде повлияно и от други храни и вещества, които усилват антикоагуантния ефект и могат да предизвикат силно кървене.

Чесънът, лукът, хининът (добавян в някои газирани напитки), мангото и добавките с витамин Е (с по-високи дневни дози от 400 IU) могат да засилят ефекта на варфарина. Според най-новите изследвания в тази груба спадат и червените боровинки.

Доказано е, че много храни могат да повлияят на ефектите от различни лекарства в човешкото тяло. Затова е важно винаги да четем листовките на предписаните ни лекарства и да запомним, ако ни предупреждават да не консумираме определени храни или напитки, докато сме на това лечение. Ако пренебрегнем тези съвети можем дори да застрашим живота си или най-малкото да направим лекарството неефективно.

Източник:
(Mahan LK et al (2011). Krause’s Food & the Nutrition Care Process. Ed. 13. Elsevier, USA. MIMS, (2011), Vol 51, No 10, October 2011.)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    хранене и диети    лекарства    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.