zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Безвредни ли са изкуствените подсладители



Безвредни ли са изкуствените подсладители

Съмненията за безопасността на аспартама засега изглеждат не дотам основателни, но пък има и други подсладители.

здраве.bg

... на аспартама са провеждани в Австралия, Бразилия, Канада, Дания, Франция, Германия, Италия, Корея, Холандия, Нова Зеландия, Португалия, Испания, Швеция, Великобритания и САЩ. Според резултатите средностатическия човек консумира под 10% от приемливата дневна доза аспартам, която е 40 мг/кг/ден. Най-високата консумация е около 45% от тази доза – 18 мг/кг/ден и никъде по света не е открито някой да приема над приемливото дневно количество.

Клинични опити са провеждани с много различни видове животни, сред които напълно здрави, такива с генетична предразположеност към различни заболявания и дори с животни с нарушения в нервната система. Не е открита никаква увреда, причинена от аспартама.

Когато подобни наблюдения са провеждани с деца в норма, хиперактивни деца, аргесивни ученици, деца с чувствителност към захарта, здрави възрастни, пилоти на самолети, възрастни с болестта на Паркинсон или такива с депресия, не са констатирани пристъпи, поведенчески промени, нарушения на ученето или когнитивните процеси, както и никакви други неврологични ефекти.

Не е доказано и евентуално влияние на аспартама върху раковите образувания. Затова, според д-р Магнюсън, не е необходимо и преразглеждането на допустимата дневна доза на този изкуствен подсладител. За всеки случай резултатите от всички изследвания са в процес на преразглеждане и се очаква новите данни да бъдат публикувани до септември 2012 г.

За онези от нас, които не са убедени в безопасността на аспартама, има и различни други подсладители, които могат да се консумират вместо него.

Стевия

Популярно ново допълнение към арсенала от изкуствени подсладители е медената билка стевия. Подозренията относно нея са свързани с причиняване на колебания в нивото на кръвната захар, повишаване на кръвното налягане и негативно въздействие върху репродуктивността и функцията на бъбреците. Научните изследвания сочат, че необработените или недобре пречистените екстракти от стевия (които се продават нелегално) могат...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.