zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антиоксидантите преди и по време на бременност предпазват плодаАнтиоксидантите преди и по време на бременност предпазват плода

Антиоксидантите предпазват бременната, както и детето й от вредите от нездравословната диета.

5 март 2012, здраве.bg

Антиоксидантите играят ключова роля в предпазването от заболявания и могат да повлияят върху това дали новороденото дете ще развие глюкозна нетолерантност или затлъстяване на по-късен етап от живота си. Според новото изследване, проведено в Детската болница във Филаделфия, жените, които приемат високи количества антиоксиданти преди и по време на бременността си, могат да предпазят бебетата си от диабет и затлъстяване.

Забелязвайки, че диетата с преобладаващи лоши - наситени и транс мазнини и въглехидрати причинява вреден оксидативен стрес, който води до диабет и затлъстяване, изследователите решили да проверят какъв ефект имат антиоксидантите за смекчаването на тези ефекти. Екипът използвал четири групи лабораторни животни и ги хранел съответно с богата на мазнини, богата на холестерол диета или със здравословна и по-балансирана. Хранителният режим на две от групите не включвал допълнителни антиоксиданти за разлика от режима на другите две.

Резултатите от изследването показват, че групата, хранеща се с нездравословната „западна” диета и без добавени антиоксиданти, показвала значително по-голяма степен на възпаления и оксидативен стрес в сравнение с другите групи, а отрочетата били по-големи на размер и с по-високи нива на глюкозна нетолерантност. Групата, хранена със западна диета с добавени антиоксиданти обаче раждала бебета със значително по-ниско ниво на глюкозна нетолерантност и без наднормено тегло.

Тези резултати предполагат, че, ако бъдат избегнати затлъстяването, възпаленията и оксидативния стрес при бременните, може да се предотврати и затлъстяването на бебето занапред в неговия живот.

Освен това резултатите от изследването сочат, че антиоксидантите не само предпазват от затлъстяване, но са ефективни и при наличието на вредни хранителни навици - с много въглехидрати...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    9 месеца    изследвания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.