zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ревността има две страниРевността има две страни

Дори и умерени корекции в отношението могат да решат проблема с проявите на болезнена ревност.

2 март 2012, здраве.bg

Ревността е съчетание между завист, подозрение, негодувание и чувство за притежание и се проявява като усещане за заплаха на взаимоотношенията ни с партньора, статуса ни на живот, приятелските ни връзки и притежанията ни. Според специалистите с правилната терапия ревността може успешно да се контролира, а сублимните изблици да се овладеят напълно и да изчезнат.

Въпрос: Аз съм 33-годишен мъж и имам много странен проблем. Женен съм от 10 години и като цяло бракът ми е страхотен. С жена ми имаме добра отворена комуникация, имаме си доверие и любовният ни живот е чудесен. Наскоро обаче открих, че ревнувам от миналото на жена си, и ми е много трудно да се контролирам.

Тя беше първата жена, с която съм спал, но преди това тя е имала пет други партньори (с трима от тях е имала сериозна връзка). Винаги съм знаел това и никога не ме е притеснявало, но изведнъж един ден започнах да си я представям с тези бивши нейни приятели. Не мога да си изкарам картината от главата и се побърквам от ревност. Тактично разговарях с нея за това и тя ми каза, че обича само мен. И аз осъзнавам, че това е мой проблем, не неин. Но това, че след 12 години заедно тепърва се заражда ревност ме побърква. Не мога да позволя това да разруши брака ми. Защо се чувствам по този начин и как мога отново да се превърна в рационалния и разбиращ човек, който бях?

Експертното мнение: Звучи сякаш разваляте един страхотен брак с ирационални и безпричинни притеснения. Социалният живот на жена ви преди да се срещнете и съберете, не е нещо, което можете или сте можели да контролирате, а съвместният ви живот вече над 10 години е доказателство за любовта й и за потенциала на връзката ви. Не се иска от вас да й „прощавате” за миналото й, нито от нея – да ви прощава за вашето. Това, което се е променило, е някъде вътре във вас, и това чувство за несигурност може да се премахне с помощта на подходящите терапевтични консултации.

Въпрос: Чувствам се много несигурна във връзките си, дори...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.