zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ревността има две страни



Ревността има две страни

Дори и умерени корекции в отношението могат да решат проблема с проявите на болезнена ревност.

2 март 2012, здраве.bg

Ревността е съчетание между завист, подозрение, негодувание и чувство за притежание и се проявява като усещане за заплаха на взаимоотношенията ни с партньора, статуса ни на живот, приятелските ни връзки и притежанията ни. Според специалистите с правилната терапия ревността може успешно да се контролира, а сублимните изблици да се овладеят напълно и да изчезнат.

Въпрос: Аз съм 33-годишен мъж и имам много странен проблем. Женен съм от 10 години и като цяло бракът ми е страхотен. С жена ми имаме добра отворена комуникация, имаме си доверие и любовният ни живот е чудесен. Наскоро обаче открих, че ревнувам от миналото на жена си, и ми е много трудно да се контролирам.

Тя беше първата жена, с която съм спал, но преди това тя е имала пет други партньори (с трима от тях е имала сериозна връзка). Винаги съм знаел това и никога не ме е притеснявало, но изведнъж един ден започнах да си я представям с тези бивши нейни приятели. Не мога да си изкарам картината от главата и се побърквам от ревност. Тактично разговарях с нея за това и тя ми каза, че обича само мен. И аз осъзнавам, че това е мой проблем, не неин. Но това, че след 12 години заедно тепърва се заражда ревност ме побърква. Не мога да позволя това да разруши брака ми. Защо се чувствам по този начин и как мога отново да се превърна в рационалния и разбиращ човек, който бях?

Експертното мнение: Звучи сякаш разваляте един страхотен брак с ирационални и безпричинни притеснения. Социалният живот на жена ви преди да се срещнете и съберете, не е нещо, което можете или сте можели да контролирате, а съвместният ви живот вече над 10 години е доказателство за любовта й и за потенциала на връзката ви. Не се иска от вас да й „прощавате” за миналото й, нито от нея – да ви прощава за вашето. Това, което се е променило, е някъде вътре във вас, и това чувство за несигурност може да се премахне с помощта на подходящите терапевтични консултации.

Въпрос: Чувствам се много несигурна във връзките си, дори...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.