zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зеленчуците за закуска намаляват кръвната захар



Зеленчуците за закуска намаляват кръвната захар

Най-добрият избор са зеленчуците, богати на фибри, но бедни на скорбяла.

2 март 2012, здраве.bg

... в организма. Затова нека се запасим с броколи, карфиол, цвекло, гъби и зелени листни зеленчуци като спанак и къдраво зеле.

Идеи за ястия

Зеленчуците няма да са особено подходяща добавка към зърнената закуска сутрин, но пък можем да ги добавим към любимото си ястие с яйца. Бъркани яйца с броколи, аспержи и малко чедър или сандвич с твърдосварено яйце и спанак – можем да избираме свободно. Бобовите култури също съдържат фибри, затова можем да си приготвим мексикански омлет с фасул, чушки, лук и гъби.

Ако предпочитаме сладки храни за закуска, можем да добавим морковен сок, сок от цвекло или спанак към боровинковия шейк.

Зеленчуци които да избягваме

Зеленчуците със скорбяла съдържат много въглехидрати, които, според Американската диабетична асоциация, карат кръвната захар да се покачва. Затова е добре да избягваме на закуска картофите, граха, царевицата и тиквичките. Тези зеленчуци могат да са част от здравословната диета с ниска консумация на захар, но е по-добре да ги запазим за обяд или вечеря.

Ако използваме замразени или консервирани зеленчуци, трябва да обръщаме специално внимание на етикетите със съдържанието. Ако зеленчуците са пакетирани със сосове, не са добър вариант за закуска, защото вероятно в тях има добавена захар. Най-добре е да избираме пакети, върху които самите зеленчуци са посочени като единствена съставка.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.