zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Морска или трапезна солМорска или трапезна сол

Докато разсъждаваме върху вида сол, не бива да забравяме за нейното количество.

17 февруари 2012, здраве.bg

Морската сол често се препоръчва като по-здравословната алтернатива на трапезната сол. Но наистина ли е по-полезна? Всъщност не. Истината е, че и морската и т.нар. трапезна (или каменна) сол имат еднаква основна хранителна стойност и единствените различия между двата продукта е в начина на преработване, консистенцията и вкуса им, но не и в химическия състав.

Няколко факта за съдържанието на двата вида сол:

- И морската, и трапезната сол съдържат еднакви количества натриев хлорид.

- Трапезната сол се извлича от подземни солни залежи. Тя се преработва повече, за да бъдат отстранени минералите, и обикновено съдържа някои добавки, които я предпазват от образуване на бучки. По-голямата част от трапезната сол е и с добавен йод - важно хранително вещество, което по принцип липсва в естествено образуващата се морска сол.

- Морската сол се произвежда изключително просто - като се изпари морската вода, обикновено с помощта на малко преработване, и е достъпна в различни по големина кристали. В зависимост от водния източник някои минерали остават в този вид сол и могат да й придадат цвят и вкус.

Телата ни се нуждаят от минимално количество сол, за да функционират нормално. Изследванията показват, че днес повечето хора приемат твърде големи количества сол и до голяма степен причина за това е консумацията на много преработени храни.

Затова е добре да знаем, че не видът сол, а количеството й е важно. Без значение дали предпочитаме морска или трапезна сол, просто трябва да я добавяме с мярка към храната си. Диетолозите препоръчват да не консумираме по повече от 1 ч.л. (6 г) сол на ден. За хората на възраст над 50 години е добре да ограничат допълнително това количество. Същото се отнася и за тези с високо кръвно налягане, диабет или хронично бъбречно заболяване.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.