zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим със зимната депресияКак да се справим със зимната депресия

Нека не позволяваме на зимата да ни помрачава настроението.

10 февруари 2012, здраве.bg

С понижаването на температурите и идването на зимата някои хора започват да се чувстват по-тъжни. Сезонното афективно разстройство е това, което обикновено наричаме зимна депресия.

Симптомите включват понижаване на енергията, сънливост, загуба на интерес към ежедневните дейности, промени в апетита и намаляване на концентрацията. Има няколко лесни начина да се справим с леките симптоми, но, ако депресията е по-тежка, трябва да се консултираме с лекар.

Упражнения

При правенето на упражнения в тялото се отделя ендорфин, който подобрява настроението. Упражненията също помагат за понижаването на стреса и тревожността. Зимата ни предлага възможности за дейности на открито – като каране на ски или зимни кънки, но, ако предпочитаме да сме на топло, можем да посетим фитнеса или да правим упражнения у дома.

Допълнителен бонус от упражненията е и честото повишаване на самочувствието, което подобрява начина, по който гледаме на живота.

Слънчева светлина

Естествената светлина помага за подобряването на настроението, което значи че може да помогне значително и при зимната депресия. Да дръпнем всички завеси и да вдигнем щорите, за да оставим слънчевата светлина, колкото и да е малко, да се процеди в помещението. Можем да си харесаме и някое слънчево местенце, където да поседнем и почетем хубава книга, докато попиваме слънчевите лъчи.

Ако температурите навън го позволяват, още по-добре е да излезем, дори и само за една разходка около блока.

Клиниката „Мейо” препоръчва да излизаме навън за разходка в рамките на до два часа след като сме се събудили, за да имаме най-добър ефект.

Когато слънчевата светлина не е достатъчна, соларните лампи са добра алтернатива.

Цветове

Ако добавим цветни акценти в обстановката, това ще помогне за подобряването на настроението ни. Топлите цветове като червено, жълто и оранжево се считат за стимулиращи и енергизиращи, идеални за справяне...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    психология    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.