zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Използвайте Facebook - подобрява настроението!Използвайте Facebook - подобрява настроението!

Защо социалните мрежи са толкова успешни – ново изследване се опитва да даде отговора.

9 февруари 2012, здраве.bg

Хората използват социалните мрежи като Facebook по различни причини, включително и заради позитивните емоционални изживявания, на които се радваме и искаме да се повторят, се казва в статия, акцентираща върху някои от аспектите на т.нар. киберпсихология и публикувана в изданието Cyberpsychology, Behaviour, and Social Networking.

Изследователите измерили физическия и психологическия отговор на организма при група доброволци като проследили честотата на дишане, активирането на различни части на мозъка и разширяването на зениците, които в съчетание дават възможност да бъде оценено психофизиологичното състояние на човека.

Измерванията били направени или при излагане на участниците на успокояваща или стресираща задача, или докато сърфират в страницата си във Facebook. Резултатите показали значителни различия спрямо стресиращата и успокояващата задача в сравнение с времето, прекарано в социалната мрежа.

Заключенията от това изследване са публикувани в статията, озаглавена Why Is Facebook so Successful? Psychophysiological Measures Describe a Core Flow State while Using Facebook.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.