zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Клюките са от полза



Клюките са от полза

Споделянето дори на такива „новини” действа успокоително и потиска стреса.

здраве.bg

Много хора смятат клюките за безсмислено и неоснователно бърборене, което може единствено да навреди на репутацията на обсъжданата личност. Но, оказва се, споделянето на клюки може да е и полезно – защото намалява стреса и се отразява положително върху нечистите стремежи на някои да уязвят или да получат някаква полза от лошото си поведение.

Това са заключенията на група социални психолози от Университета на Калифорния в Бъркли, базирани на проведени експеримента със стотици доброволци.

Клюкарстването може и да има лоша репутация, но всъщност клюките играят важна роля в поддържането на социалния ред, твърдят изследователите в януарския брой на изданието Journal of Personality and Social Psychology, където са публикувани техните резултати.

Освен това психолозите са установили, че клюките могат да имат и терапевтична стойност. Сърдечният ритъм на участниците в изследването се покачвал, когато видели някой да се държи зле, но покачването било умерено, ако изследваните лица имат с кого да споделят на какво са станали свидетели. Разпространяването на информация за провинилия се кара хората да се чувстват по-добре и намалява стреса и отрицателните емоции.

Нуждата „да предупредят останалите за хората с лошо поведение” била толкова силна, че участниците в изследването дори били готови да изхарчат пари - за да изпратят „клюкарско съобщение”, с което да предупредят всички за потенциалните измамници, на чието поведение са станали свидетели, макар и само в рамките на експеримента.

В крайна сметка психолозите заключават, че не трябва да се чувстваме зле от това, че макар и чрез клюки разкриваме непочтеното поведение на някого, особено ако това ще помогне на друг да се предпази от неприятна ситуация.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.