zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Синдромът на новогодишната елхаСиндромът на новогодишната елха

19 декември 2011, здраве.bg

Запушен нос, кашлица и безсъние: до такива проблеми може да доведе новогодишното дръвче у дома, пише британския вестник „Телеграф”, цитирайки специалисти от Медицинския университет на Ню Йорк.

Те са достигнали до този извод след анализ на 28 вида дръвчета, използвани най-често за новогодишна украса у дома. Данните показват, че в 70% от случаите по дърветата има гъбички, чиито спори лесно проникват в организма на човека при дишането и провокират появата на разстройства като запушен нос, кашлица и безсъние. При някои хора се стигало и до по-сериозни състояния, включително пневмония.

Растежът на вредните гъбички се подхранвал и от по-високата температура у дома в сравнение с естествената среда, в която растат дръвчетата. В резултат на повишената температура гъбичките се размножавали 10 пъти по-бързо.

Как да избегнем риска за здравето си, американските учени оставят на нас самите да преценим и решим. Но според тях и за здравето и за екологията е по-добре да преглътнем липсата на истинско дръвче у дома за Коледа и Нова година и да изберем изкуственото. Или при възможност да украсим едно в неговата естествена среда.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    любопитно    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.