zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо затлъстяваме: маймуните ще ни помогнат да намерим обяснениетоЗащо затлъстяваме: маймуните ще ни помогнат да намерим обяснението

Еволюцията е намесена в склонността ни да трупаме килограми.

14 декември 2011, здраве.bg

Склонността си да преяждаме и да натрупваме излишно тегло човекът е наследил от маймуните. Запасяването на организма с мазнини е увеличавало шансовете на видовете да преживяват в периодите на гладуване, смятат учени.

Днес орангутаните от о. Борнео са единствените представители сред маймуните, които са способни да преяждат. Когато дърветата са отрупани с плодове, те ядат колкото могат – за да се запасят с мазнини, които после изразходват в „гладни години”, когато единствената налична храна са кората и листата. Това силно напомня поведението на хората, смятат учени от Университета „Рътджърс” в щата Ню Джърси, САЩ.

„Маймуните ядат отново и отново и натрупват огромно тегло, докато 80% от дърветата активно раждат плодове. После идва период на принудителен глад, който според данни от историята може да продължи и 7-8 години”, уточнява еволюционният антрополог Ерин Фогъл пред списание Obesity.

За да докажат своето твърдение, специалистите са събирали образци от урината на маймуните в продължение на 5 години. Когато орангутаните имали малко храна – най-вече кора и листа, в урината им се появявали кетони – признак на това, че организмът им изразходва мазнини, както и изотопи па азота, доказващи, че се изразходва мускулна маса за производство на белтъчини.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.