zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамини за мозъка



Витамини за мозъка

Някои витамини помагат за по-добра памет и срещу различни увреждания на мозъка.

здраве.bg

Всичко в тялото ни е химия. Колкото и понякога да не ни се иска да е така. Изключително чувствителният баланс на различните вещества в организма много лесно може да се наруши и тогава по неясна за нас причина усещаме, че нещо не е наред. Мозъкът е особено капризен и когато нещо му липсва или не му достига, неговите функции бързо излизат от оптималните граници.

Достатъчното количество на някои витамини са определящи за правилното функциониране на мозъка и набавени чрез храната, те му осигуряват така необходимото гориво – за по-добра памет, познание и едновременно с това го предпазват от увреждане.

В6, В12 и фолиева киселина

При 16% от хората над 70-годишна възраст се наблюдава умерен когнитивен спад, а при половината от тях този проблем ще се задълбочи и ще доведе до развитие на Алцхаймер, сочат резултатите от изследване, публикувано през 2010 г. в PLoS One.

В изследването витамините В6, В12 и фолиевата киселина били оценени по отношение на способността си да понижат нивата на хомоцистеина (молекула, поддържаща възпаленията) и да предпазят по-възрастните хора от когнитивния упадък, свързан с него. На участниците били давани по 0,8 мг фолиева киселина, 0,5 мг витамин В12 и 20 мг витамин В6 всеки ден в продължение на 24 месеца.

Измерената чрез ядрено-магнитен резонанс степен на мозъчна атрофия била 0,76% в групата, която приемала витамините, и 1,08% в контролната група. Сред участниците, които първоначално имали високи нива на хомоцистеин, степента на атрофия била с 53% по-ниска при третираните с витамини хора, отколкото в контролната група.

Изследователите заключават, че атрофията на мозъка може да се забави с помощта на някои витамини от група В при хора с умерен когнитивен спад, но са необходими още изследвания, за да се установи влиянието на тези витамини върху развитието на болестта на Алцхаймер.

Витамин Е, коензим Q10 и рутин

Витамин Е, коензим Q10 и рутинът (биофлавоноид...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.