zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Смъртоносният лекарски почерк



Смъртоносният лекарски почерк

Четвърт от смъртните случаи заради неправилното лекарство се дължат на нечетлив почерк на лекаря.

здраве.bg

Проблемът с нечетливия почерк на лекаря, написал рецептата, става все по-сериозен проблем за здравето на хората и за системите на здравеопазване дори в развитите страни. Това е изводът на швейцарски специалисти, цитирани от Ройтерс.

Според изнесените от тях данни, в 52% от случаите почеркът на рецептата е много лош, а в 4% - абсолютно нечетлив. Нещо повече – от 200 смъртни случая заради неправилно лекарство, в 25% това се дължи на факта, че в аптеката не са успели да разчетат правилно написаното върху лекарската рецепта.

Единствено трайно решение на проблема специалистите виждат в автоматизираното въвеждане на рецептите в компютър, свързан към глобална система. Но такава програма, оказва се, засега е проблем да бъде реализирана дори в страна като Швейцария.

Не бива да забравяме, че освен лекарят и фармацевтът в процеса участва и трета страна – самият пациент. И тъй като става дума за собственото му здраве, а оказва се понякога и живот, най-доброто, което можем да направим е да уточняваме с лекаря какви лекарства ни изписва и да проверяваме дали точно тях получаваме в аптеката.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.