zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не изхвърляйте обелките от лука!



Не изхвърляйте обелките от лука!

здраве.bg

В обелките от лука и останалите части от него, които обичайно изхвърляме, се съдържа мощен коктейл от съединения, полезни за здравето, твърдят учени от Автономния университет на Мадрид.

Най-горните, изсъхнали напълно или потъмнели, слоеве на лука съдържат голямо количество фибри и флавоноиди, а твърдата част откъм корените му, която хората изрязват – сернисти съединения и полимери на фруктозата.

Испанските учени, цитирани от АМИ-ТАСС, съветват потъмнелите горни части на лука да се използват при готвене, защото са богати на полезни фибри и фенолни съединения като куерцетин и други флавоноиди.

Както е известно фибрите намаляват риска от сърдечносъдови болести, рак на стомаха диабет тип ІІ и затлъстяване, проблеми с храносмилането. А фенолните съединения предпазват от злокачествени заболявания.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.