zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Топ 10 на супервирусите: медицината засега няма отговор



Топ 10 на супервирусите: медицината засега няма отговор

Кои са най-смъртоносните микроорганизми днес въпреки напредъка на медицината.

здрава.bg
четете още в здрава.bg


Практиката го показва - устойчивите дори на най-съвременните медикаменти вируси и бактерии са не по-малко смъртоносни отколкото някога са били за хората чумата и холерата. Въпреки огромния напредък на медицината някои щамове на познати отдавна микроорганизми все още не могат да бъдат контролирани и повлиявани, още по-малко лекувани, пише здрава.bg.

Засега тези „мутанти” с лекота преодоляват и най-добрите „оръжия”, с които разполагаме и са реална заплаха за живота на човек, независимо в коя част на света се намира. Ако може да бъде направена, своеобразната класация на най-опасните и разпространени от тях би била нещо такова:

1. Резистентната туберкулоза

Тази туберкулоза (MDR TB) е устойчива и не се повлиява дори от два от най-успешните иначе медикаменти - изониазид и рифампацин. Бактерията е изградила този смъртоносен имунитет от една страна заради хората, които в миналото не са приемали лекарствата си за туберкулоза редовно или ги спирали преди края на лечението си. Некачествените медикаменти също са виновни до някаква степен.

Каквито и да са причините обаче, ефектът е един: бактерията е била подложена на лечение без да бъде унищожена. Ако (или по-скоро щом) резистентната туберкулоза стане преносима по въздушен път – чрез кашляне и кихане – тя може да се разпространи толкова лесно, колкото добре познатата в миналото „обикновена” туберкулоза.

Резистентната на множество медикаменти туберкулоза убива поне по 150 хиляди души всяка година, твърдят от Световната здравна организация (СЗО). Лекарите се опитват да ограничат този брой като подобрят начина, по който пациентите приемат лекарствата си и държат инфектираните в изолация.

2. Резистентната Staphylococcus aureus

През последните години смъртните случаи от резистентната на метицилин Staphylococcus aureus (MRSA) се „съревновават” с комбинирания брой жертви на СПИН, туберкулоза и хепатит В.

Резистентната бактерия може да бъде частично...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.