zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Във всеки човек има поне капка “черна” кръв



Във всеки човек има поне капка “черна” кръв

Изследване потвърди – във всеки от нас има африкански гени.

здраве.bg

... на настъпилите в генния код промени, учените успяват да докажат теорията за т.нар. Африканска Ева, формулирана за пръв път през 80-те г. на 20 в. от учени в университета Бъркли, Калифорния.
Днес специалистите са уверени, че всички хора, произхождат от една жена, наречена условно митохондриална Ева.

“Разбира се, тя не е била единствената жена по онова време, но по всичко изглежда, че генетично погледнато всичко тръгва от нея”, твърдят специалистите. В процеса на работата си те много скоро стигат и до “Адам с хромозомата Y” –също африканец и праотец на всички хора.

Според публикацията преди около 50-70 хиляди години група от хора, не повече от хиляда, за пръв път е достигнала друг континент, като се е прехвърлила в западна Азия. Именно от тази група произхожда населението на всички останали континенти.

Данните за хомо сапиенс, с които разполагат учените днес, посочват пътя, по който се е движел човека при разселването си. От групата, заселила се в Азия, една част е останала в Близкия Изток, а другата е продължила на изток, достигайки Далечния Изток, а оттам и Америка.

“Най-вероятно самите хора тогава не са забелязвали движението, което днес констатираме от дистанцията на годините. Едно поколение е “напредвало” вероятно само с няколко километра пеша или с лодки”, казват изследователите. Затова и със сигурност можем да твърдим, че първият човек се е появил в Австралия преди не повече от 45 хиляди години”.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.