zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Есента наистина влияе на настроениетоЕсента наистина влияе на настроението

14 октомври 2011, здраве.bg

Есента - с лошото време и все по-късите си дни – наистина влияе на настроението ни, показва анкета сред 3800 души. 55% от тях признават, че есента влияе на емоционалното им състояние и те са склонни да го определят като есенна депресия.

Всеки трети участник в допитването обвинява за своето състояние мрачното и студено време. При това вътрешен дискомфорт изпитват по-често жените (59%), а униние и тъга – мъжете (49%).

За да не се поддаваме на лошото настроение и да се наслаждаваме и на хубавите неща, които есента ни предлага, психолозите, цитирани от АМИ-ТАСС, съветват:

• Не бива да пестим от електричество – преходът от дългите и слънчеви летни дни към далеч по-късия есенен и най-често мрачен ден потиска.
• Помещенията трябва да са добре и равномерно осветени.
• Заниманията със спорт помагат, защото ни тонизират и зареждат с енергия. Някои сравняват ефекта от тях с този от антидепресантите.
• Трябва да се почива – редовно и достатъчно. По-добре е да се откажем от част от планираните задачи отколкото да се опитваме да свършим всичко с понижената си през есента работоспособност.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    превенция    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.