zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои ябълки съдържат до 4 лъжици захар



Някои ябълки съдържат до 4 лъжици захар

Те са по-вредни за зъбите дори от газираното.

11 октомври 2011, здраве.bg

За съжаление, плодовете и зеленчуците днес наистина не са това, което са били някога. Затова и, оказва се, по правило много полезна храна като ябълките, може да нанесе сериозни вреди на здравето ни.

Така, според професор Дейвид Бартлет, ръководител на отделението по ортопедична стоматология към Кралския колеж в Лондон, някои от сега наличните на пазара сортове ябълки съдържат такива количества захар, че са по-вредни за зъбите дори от газираните напитки. По същата причина той причислява към най-пагубните за здравето на зъбите ни продукти още виното и бирата.

Така например, ако ядем ябълка от тези вредни сортове, все едно сме изяли 4 чаени лъжички захар, а киселината, която се образува в устата, разгражда зъбния емайл. До този извод учените от колежа в Лондон са стигнали след анализ на данните за над 1000 души на възраст между 18 и 30 години.

По техните изчисления, хората, които изяждат макар и само по една ябълка (от съответния вреден вид) на ден са с почти 4 пъти повишен риск от кариес. При любителите на светлото пиво и виното този риск е бил изчислен на 3 пъти по-висок от средния. Това се дължи на рязкото покачване на киселинността в устата.

Затова британските учени, цитирани от Би Би Си, препоръчват с всяка ябълка да се яде и малко парченце сирене или лъжичка извара - калцият неутрализира киселината.

Друго просто решение, освен измиването на зъбите с четка и паста, е след ябълката устата да се изплаква като се жабурка с вода.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.