zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рибата е полезна, но не всяка и не за всеки



Рибата е полезна, но не всяка и не за всеки

Съветът 1-2 пъти седмично да се яде риба все пак не важи за всеки.

здраве.bg

Поради замърсяването на световния океан, неговите обитатели са започнали да натрупват в организма си различни отровни вещества и най-вече олово, които са вредни и за човешкия организъм, гласят резултатите от изследване извършено в Университета на Осло, Норвегия.

В същото време рибата и други продукти с морски произход са особено ценна храна за човека, тъй като съдържат елементи, подходящи, както за растящия детски организъм и този на бременните, така и за хората, предразположени към сърдечно-съдови заболявания. Именно заради това Американската асоциация за сърдечни заболявания официално препоръчва във всички свои документи поне 2 пъти в седмицата да се консумира риба.

Къде е разумната алтернатива

След като е взела предвид резултатите от изследването на норвежките учени, както и тези от различни други предходни проверки, Американската асоциация по храните и медикаментите (FDA), излезе с официално становище и нови препоръки.

Според документа натрупването на вредни вещества е особено голямо в акулите, кралската скумрия, рибата-меч. Те следва особено да се избягват от деца, бременни и кърмачки.

В същото време остава препоръката за минимум 2 пъти седмично консумация на риба, като се препоръчва изборът на продукти получени от северни риби – тон, сом, херинга и др., като се изтъква, че отговорността е най-вече на съответния производител и всяко посочване за и против един или друг вид е твърде относително.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.