zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Къпините са задължителни за бременните през лятотоКъпините са задължителни за бременните през лятото

Къпините са естествен източник на фолиева киселина.

9 септември 2011, здраве.bg

Приемът на фолиева киселина е задължителен за всички бъдещи майки, защото по този начин се възпрепятстват проблемите в развитието на плода. Именно поради това през летните мсеци е добре бременните да си набавят от киселината и по естествен път, а какъв по-подходящ и вкусен начин от къпините.

Освен като източник на фолиева киселина, къпините са познати и заради многообразието от полезни вещества, които носят на организма.

Като за начало дребните плодове са източник на големи количества витамин С, който на свой ред подпомага дейността на имунната система и регулира кръвното налягане.

Високото съдържание на фибри – в една шепа къпини има около 8 грама фибри – подпомага дейността на червата и храносмилателната система като цяло, като едновременно с това поддържа и нивата на вредния холестерол в приемлив размер, а килограмите – в норма.

Танинът, който се съдържа в плода, подпомага свиването на кръвоносните съдове, поради което при нараняване къпините са идеалното средство за намаляване на кръвотечението. В народната медицина това е традиционен подход за лечението на рани.

Къпините са полезени и за очите. Съдържащият се в плода лутеин предпазва окото и по-точно ретината от вредното въздействие на радиацията от слънчевите лъчи, а манганът, на който плодът също е богат, спомага за формирането на съединителни тъкани, което е предпоставка за изграждането на плътни и здрави кости и костна структура.

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.