zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Интернет е зависимостта на новото времеИнтернет е зависимостта на новото време

Пристрастяването води до смущения в нормалното общуване.

13 юли 2011, здраве.bg

Часовете, прекарани пред монитора, е сред най-големите пороци на новото време. За много хора интернет се превръща от средство за работа и развлечение, във форма на зависимост, която, както обикновено се случва, трудно се признава и още по-трудно се лекува.

Факт е, че с всеки изминал ден както личния, така и социалния живот на човек се преориентира към новите технологии, като според заключения на Международния център за интернет наркомании, близо 10% от хората в световен план са пристрастени към глобалната мрежа. При младите хора този процент надхвърля 15%.

Колкото и очевидни да са симптомите на новата форма на зависимост, толкова трудно те се отличават, защото бариерата между допустимото увлечение и пристрастяването е тънка.

Основният белег на тази нова зависимост е влиянието, което оказва сърфирането върху нормалния ритъм на живот. За тези, които страдат от тази зависимост, времето, заделено за виртуални занимания, се превръща в приоритет, който води до редица смущения в нормалното общуване.

Според данни на Центъра, когато човек се пристрасти към интернет, всяка минута, която прекара далеч от компютъра, създава у него усещането за алиенация и самота. Той е раздразнен, депресиран и отегчен, когато няма възможност да е онлайн или когато обстоятелствата затрудняват включването му към мрежата.

Статистика сочи, че хората, които са пристрастени, прекарват пред компютъра минимум 38 часа седмично, като в някои случаи тези часове се увеличават.

Сред младите хора основната форма на онлайн зависимост, както и може да се очаква, са виртуалните игри. Съществуват множество изследвания, които отчитат това как игрите в мрежа влияят върху физическото и емоционалното израстване на децата, като повечето резултати констатират цялостно негативен ефект от тази форма на развлечение.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.