zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да преборим жегата - в четири стъпки!



Да преборим жегата - в четири стъпки!

Как да помогнем на организма да се справи с горещината.

здраве.bg

Лятото настъпи рязко и с пълна сила. Затова от особено значение е да намерим начин да се предпазим от непосилната жега и да съхраним както физиката, така и психиката си. Независимо колко много сме чели и слушали по този въпрос, може би и тези 4 правила не са за пренебрегване:

Разпределение на времето – ако имате възможност, организирайте дневния си график така, че в най-горещите обедни часове да не сте навън. Между 11 и 17 часа слънцето е най-силно и опасността е най-голяма. Разходките оставете за рано сутрин и привечер, когато е и подходящото време за спорт и тренировки. И още нещо – през горещите дни физическите натоварвания трябва да са ограничени, защото топлината така или иначе изтощава организма.

Правилно облекло – за успешното справяне с изтощителните летни температури от съществено значение е и обличането с подходящи дрехи. По правило, тъмните и прилепнали по тялото тоалети трябва да останат за по-студените дни от годината, а тези от естествени материи в комбинация с шапка и очила, да се изберат за топлото време.

Лятната трапеза – по правило, добре подбраното меню може да намали част от напрежението, което жегата носи на организма. Що се отнася до храната, то е да най-добре преобладаващи да са пресните плодове и зеленчуци. Добре е да се избягват прекалено солените ястия, както и да се спазват изтощителни диети.

Напитките през горещия сезон задължително трябва да разхлаждат. Два литра вода на ден е правило, но към тях могат да се добавят чаша айрян, сок, студен чай. Кафето, газираните напитки и алкохолът няма да ви разхладят и ободрят, напротив, ще провокират жаждата наново.

Задължителното охлаждане – дотук съветите са в една посока – охлаждане. То обаче е необходимо да се прилага и под формата на студени компреси, напръскване с вода или който както е свикнал. Студеният душ обаче не е за препоръчване, тъй като няколко минути след него жегата се усеща още по-силно. Препоръчително е водата да е хладка и приятна.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.