zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

“Женска логика” наистина съществува“Женска логика” наистина съществува

Разликата при двата пола e не само психологическа, но и чисто физиологична.

здраве.bg

Едва ли някой би отрекъл, че жените и мъжете се справят с една и съща задача по различен начин. Както се оказва, това се дължи не само на особеностите в мъжката и женска психология, но и на определени различия в строежа на главния мозък.

При изучаване на процесите в мозъка при различните хора, учени от Университета на Калифорния откриха, че при мъжете и жените, дори да имат еднакви интелектуални способности, има значителни разлики по отношение на сивото и бялото вещество в главния мозък.

В т.нар. интелектуални центрове – зоните, отговорни за логическия анализ и обработката на абстрактна информация, при мъжете има около шест пъти повече сиво вещество. Затова пък при жените има девет пъти по-голямо количество бяло вещество.

“Като се вземе предвид факта, че сивото вещество е на практика нервни клетки, т.е. структурни елементи на мозъка, даващи възможност за самостоятелна обработка на постъпващата информация, а бялото – предимно неврони, отговарящи за предаването на информацията, картината става интересна,” казват американските учени.

От получените резултатите те стигат до извода, че женският и мъжкият мозък имат принципно различна физиология – те използват различни принципи за обработка и анализ на постъпващите отвън сигнали и по различен начин реагират на стимули за решаването на абстрактни задачи.

Изследователите констатират и някои други основни различия при функционирането на главния мозък у двата пола, обясняващи основни особености на поведението им.

При решаването на логически задачи, представителките на нежния пол “работят” най-вече с кората на мозъка си в предната му част – там се намират центровете за контрол на движението, емоциите и речта. Това според специалистите обяснява както високата емоционалност на жените, така и склонността им да вземат не логични, а чувствено-емоцонални решения.

За сметка на това, при мъжете центровете за вземане на логични решения са в много по-тясна връзка със зоните, отговорни за обработка на постъпващата информация...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.