zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 храни, с които кожата засиява5 храни, с които кожата засиява

Красивата кожа има нужда от подходяща храна.

здраве.bg

За да поддържаме кожата си свежа и сияйна е необходимо да се грижим за нея, при това не само външно. Красотата й в огромна степен зависи и от храната, която консумираме, а не само от скъпите кремове и помади, предлагани от различните козметични фирми.

Затова нека хвърлим един поглед на онези храни, които специалистите препоръчват, ако искаме да имаме красива кожа.

1. Морски дарове

Морската храна по правило е разпознавана като една от най-полезните за цялостното състояние на организма. В най-голяма степен тази си слава морските дарове дължат на съдържащите се в тях цинк и омега-3 мастни киселини, на които са почти незаменим източник.

Що се отнася до кожата, морската храна се препоръчва, защото изобилието от полезни вещества и най-вече от омега-3 мастни киселини неутрализира процесите на изсушаване на кожата и възпаленията, които са основните предпоставки за нейното стареене. В същото време, благодарение на вкусната морска храна се подобрява кръвообращението, което е от съществено значение за свежия вид на кожата.

Цинкът, съдържащ се в морските храни, от своя страна намалява акнето и има стимулиращ ефект по отношение на процеса на обновяване на кожата.

2. Цитруси

Богатото съдържание на витамин С в цитрусите кореспондира с основната съставка на почти всички кремове, защото витаминът спомага за производството на колаген. Именно поради това набавянето на витамин С чрез цитрусовите плодове възпрепятства появата на бръчки по кожата и неутрализира вредния ефект от свободните радикали.

3. Зеленчуци

Червените и зелените зеленчуци също са от съществено значение за здравето и красотата на най-големия човешки орган - кожата. Съдържащият се в изобилие в червените и оранжеви зеленчуци бета-каротин се превръща от организма във витамин А, като в същото време предпазва кожата от стареене.

Зелените зеленчуци, най-вече листните, също набавят големи количества витамин А на организма. По този начин подпомагат производството на нови...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.