zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кръвното налягане се понижава с възрасттаКръвното налягане се понижава с възрастта

Това е естествен процес и не са нужни лекарства.

29 юни 2011, здраве.bg

Хората над 65-годишна възраст, които са основната целева група за лекарствата срещу високо кръвно налягане (хипертония), може би реално не се нуждаят от тях, предполага ново представително проучване, публикувано в PLoS Med.

Според данните от него кръвното налягане има естествена тенденция да се понижава с напредване на възрастта, което означава, че лекарствата в комбинация с естествените процеси на стареене крият риск от хипотония (ниско кръвно налягане), в резултат на което човек да изгуби съзнание или да се чувства постоянно уморен и отпуснат.

Досега се смяташе, че кръвното налягане се покачва с възрастта и затова се предписват антихипертензивни (понижаващи кръвното) лекарства „за всеки случай”, които освен че са ненужни, може да се окажат и вредни. Но изследователи от Университетския колеж в Лондон са установили, че в живота на човек съществуват четири фази, през които най-общо казано кръвното налягане се покачва от началото на пубертета до 60-годишна възраст, след което започва постепенно да спада.

Разбира се, поради различни фактори, които влияят върху живота на отделния човек, все пак е възможно да се стигне до състояние на трайна хипертония, която трябва да бъде лекувана със съответните медикаменти.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    55+    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.