zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Въглехидратите и умората



Въглехидратите и умората

Плодовете и зеленчуците са добър източник на въглехидрати.

Недостигът на въглехидрати лесно и бързо води до изчерпване на енергията и умора.

здраве.bg

Млякото, зърнените продукти, плодовете и зеленчуците са все здравословни източници на въглехидрати. По мнение на повечето диетолози между 45 и 65% от общия прием на калории на ден трябва да се състоят именно от въглехидрати. Това означава, че ако се придържате към диета, състояща се от 2000 калории дневно, то приблизителното количество консумирани калории трябва да е около 1200. Приемът на по-малко калории от необходимото може да се отрази на енергичността и да доведе до по-бърза физическа и/или умствена умора.

Мускулна умора

Човешкото тяло разгражда въглехидратите, които човек приема с храната до прости молекули глюкоза, които почти всяка клетка от тялото може да използва за енергия. Това, което не се използва, човешкият организъм складира за по-късно, но вече под формата на мазнини. Когато източниците на глюкоза се изчерпят, тялото започва да произвежда собствена за сметка на мускулната тъкан - белтъците в мускулите се разграждат и се преобразуват до глюкоза, която вече се използва като източник на енергия. Именно този процес на разграждане на мускулните влакна може да доведе до мускулна (физическа) умора и загуба на мускулна тъкан.

Как функционира централната нервна система

Единственият източник на енергия за мозъка е глюкозата. Без нея функцията на централната нервна система е немислима. При спадане на нивото на кръвна захар мозъкът започва да показва симптоми на умора. Ако тенденцията продължи, съзнанието се замъглява и човек почва да изпитва признаци на обърканост. Чести колебания в настроението, халюцинации и дори загуба на съзнание придружават твърде ниските нива на глюкоза в кръвта (хипогликемия). Тези процеси са обратими и след въвеждането на въглехидрати, било то прости или комплексни захари, функцията на нервната система се възстановява.

Изчерпване на въглехидратите

Човешкото тяло разчита на запасите на гликоген при извършване на физическа дейност. И тъй като запасите на гликоген в организма зависят от приема на глюкоза...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.