zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 храни със скрита захар9 храни със скрита захар

Към някои храни често се добавя захар - само за да подобри вкуса им.

Много захар понякога се крие в на пръв поглед полезни храни.

здраве.bg

Превърнали сте здравословното хранене и начин на живот в цел №1. Поради тази причина се опитвате да спортувате повече от всякога, ограничавате нездравословните мазнини и солта и стоите далеч от сладките лакомства. Но дали това е напълно достатъчно?

Дори и да избягвате всякакви захарни изделия, твърде вероятно е да консумирате повече захар отколкото си мислите - тя често се крие в много храни, за които дори и не подозирате.

Голяма част от производителите на храни добавят различни видове прости захари, за да увеличат трайността на продукта си или да подобрят неговите вкусови качества. Това обаче несъмнено прибавя още калории към закуската, обяда или вечерята ви.

Ето защо преди да купите определен хранителен продукт, е добре да прегледате внимателно хранителния му състав. Има немалка вероятност в него да е включена захар. Най-популярните видове захар са глюкоза, фруктоза и сукроза (т.нар. обикновена захар), които може да са изписани на етикета по един от следните начини - декстроза, царевичен сироп, сорбитол, концентрат от плодов сок, галактоза, лактоза, полидекстроза, манитол, ксилитол, малтодекстрин и мед.

Най-много 12 чаени лъжици захар на ден

Световната здравна организация препоръчва консумацията на не повече от 10% захари от дневния прием на калории. По този начин, ако човек консумира средно 2000 калории на ден, приемът на захари не трябва да надвишава 200 калории, което се равнява на около 50 грама или 12 чаени лъжици захари на ден. Звучи ви напълно достатъчно? Но ако обърнете внимание на съставките в любимата си безалкохолна напитка, ще забележите, че в 330 мл от нея се съдържат около 40 грама захари, което се равнява на 10 чаени лъжици захар.

Но кои са 9-те най-популярни храни, за които дори и не подозирате, че съдържат захар:

№1: Доматен сос

За да се намали киселия вкус на доматите, производителите на доматен сос често прибавят в него немалко количество захар. В някои доматени сосове и кетчупи се съдържат огромни дози захар...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.