zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Авитаминозата: знаем ли достатъчно за неяАвитаминозата: знаем ли достатъчно за нея

Балансираната диета осигурява прием на витамини от всички видове.

Дефицитът на витамини всъщност може да има сериозни последици за здравето.

здраве.bg

Защо са важни витамините? Много от тях са ключови хранителни вещества за метаболизма на човешкото тяло. Всеки витамин е от значение за здравето и развитието на различни системи в организма. Например витамин С е важен за здравето на костите, сухожилията и кожата, витамин А - за очите, а витамин D е необходим за формирането и заздравяването на костите. Дефицитът на витамини може да доведе до сериозни здравословни последствия.

13 от познатите на науката витамини спадат към така наречените есенциални, т.е. жизнено необходими, за да функционира правилно човешкото тяло. Това са витамините A, C, D, E, K и витамините от група В тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), биотин (Н), пиридоксин (В6), витамин В12 и фолиева киселина (В5).

Тези витамини се разделят на водоразтворими витамини, от които се нуждаем всекидневно - защото не могат да се складират в достатъчни количества, и мастноразтворими витамини, които се складират в мастните тъкани и черния дроб.

Причини за дефицита на витамини

Недостигът на витамини може да се дължи на различни причини, но, като цяло, той възниква в резултат от хранителни дефицити. Например недостатъчната консумация на цитрусови плодове и зелени листни зеленчуци може да доведе до дефицит на витамин С. При вегетарианците и веганите, които не ядат месо и млечни продукти, може да се появи недостиг на витамин В12. Недостатъчното излагане на слънчева светлина може да доведе до дефицит на витамин D, тъй като ултравиолетовата светлина е необходима за производството на този витамин в кожата.

Кърмачетата, чиито майки не спазват добре балансирана диета, и тези със заболявания, които накърняват способността им да абсорбират хранителни вещества в стомаха и червата, също могат да развият дефицит на витамини.

Симптоми на дефицита на витамини

Тъй като всеки витамин действа по различен начин, всеки вид дефицит има различни симптоми. Витамин С е важен за здравето и за лечението на кръвоносните съдове...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    превенция    9 месеца    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.