zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лошото настроение - депресия или естествена реакция?Състоянието може да е лесно преодолимо, но може и да изисква намеса на специалист.

здраве.bg

На всички са ни известни чувствата на вълнение и тревога, свързани с различни житейски ситуации, важно събитие или болест на близък, когато ни е трудно да мислим за нещо друго. Безброй сълзи, безсънни нощи при семейни проблеми, кавги с любимия, проблеми на работата! А раздразнението и чувството за неудовлетвореност от живота поради финансово-битовите проблеми? Всичко това са естествени реакции, които имат адекватна причина за своето възникване.

В подобни случаи най-добрият лек е времето. На тези, които не се справят със ситуацията, могат да помогнат психотерапевтичните беседи със специалисти или откровенните разговори, но с не дотам близки хора.

Важното е да не задържаме в себе си отрицателните емоции и да се опитаме да осъзнаем станалото, съветват специалистите.
В случаите, когато не можем да се справим сами, може да се обърнем за помощ към седативните средства – най-популярните от тях може би са на основата на валериана.

Допустимо е и използването, но за кратък период от време (не повече от седмица) на транктилизатори. Дългата употреба на лекарствата от тази група без лекарско предписание може да доведе до зависимост и други нежелателни странични ефекти.

Ако периодите на депресия започват без видима причина, имат ясно начало и склонност към повторение или се редуват с периоди на немотивирано повишаване на настроението, трябва задължително да посетите психоневролог или психиатър.

Основания да се смята, че е налице депресия има, ако се наблюдават поне 5 от изброените симптоми в съчетание с безсъние:
1. липса на апетит, отслабване;
2. безкрайно безпокойсво;
3. нерешителност и трудно съсредоточаване;
4. усещане за непотребност или вина;
5. натрапчиви мисли за смърт;
6. намаляване на сексуалното желание;
7. липса на ефект от лечението на соматичното заболяване със стандартни средства.

30% от пациентите, които се обръщат към лекар с непотвърдени соматични заболявания, страдат от депресия. В този случай тя приема особен вид, появява се под формата...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.