zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лош ли е всъщност „лошият” LDL холестерол?!Лош ли е всъщност „лошият” LDL холестерол?!

Липопротеините с ниска плътност (LDL) са по-известни като лош холестерол.

...или всичко отново е въпрос на количество.

здраве.bg

Ново проучване показва, че голяма част от лекарската гилдия и фармацевтичните компании досега не са били напълно прави относно холестерола. Набеденият за лош LDL холестерол, оказва се, може да бъде полезен и всъщност играе жизненоважна роля в човешкото тяло.

Изследователи от Тексаския държавен университет поставят под съмнение широко разпространените препоръки за понижаване на липопротеините с ниска плътност, по-известни като LDL или лош холестерол. Той е сочен като най-честата причина за образуването на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове, които намаляват притока на кръв към сърцето и предизвикват атеросклероза.

Проучването, в което са участвали хора на възраст между 60 и 69 години, показва, че LDL холестеролът играе важна роля за увеличаването и поддържането на мускулната маса. Всички участници били подложени на интензивни физически тренировки, но само тези с високи нива на LDL холестерол в кръвта повишили своята мускулна маса.

Но това не е всичко, допълват експректите, цитирани от Ройтерс. Според изнесените от тях данни понижаването на „лошия“ холестерол е един от ранните сигнали за опасност от различни заболявания: „Ако човек успее да елиминира всичкият “лош” холестерол в кръвта си, то това би било пагубно за него“.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.