zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Биофлавоноидите: ползи за здравето



Биофлавоноидите: ползи за здравето

Цитрусовите плодове са богати на флавони.

Този тип антиоксиданти става все по-популярен и това не е случайно.

здраве.bg

... Някои не откриват връзка между приема на флавоноиди и намаления риск от рак. За разлика от тях учени от Финландия са установили зависимост между високата консумация на флавоноиди и намалелия риск от белодробен рак при мъжете, участвали в изследването.

Храни, богати на биофлавоноиди

Цитрусови плодове: Богати на флавони са портокалите, грейпфрутите и лимоните. Освен това те са прекрасен източник на витамин C и диетични фибри, които подпомагат регулацията на кръвна захар в организма и понижават нивото на лошия холестерол. Цитрусовите плодове имат роля и при намаляването на кръвното налягане, тъй като са бедни на натрий, а богати на калий.

Безкостилкови плодове и грозде: Боровинките, къпините и малините, червеното грозде и виното съдържат биофлавоноиди от групата на антоцианидините и флаванолите.

Соя: Изофлавоните са биофлавоноиди, които са в изобилие в соята и соевите продукти като тофу и соево мляко. В по-малки количества изофлавони се откриват и в соевите заместители на месото. Освен богата на биофлавоноиди, соята е и ценен източник на качествени белтъчини, които осигуряват на тялото целия набор от есенциални аминокиселини. Друга причини да се препоръчва приема на соя са съдържащи се в нея ненаситени мастни киселини.

Зеленчуци: Жълтият лук, къдравото зеле, броколито и чаят осигуряват биофлавоноиди от групата на флавонолите. Освен това, подобно на плодовете, много зеленчуци са богати на диетични фибри, витамин А, витамин C и калий, като същевременно съдържат малко калории.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.