zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

IQ-тестовете са показател и за мотивацияIQ-тестовете са показател и за мотивация

Тестовете могат да измерват не само интелигентността, но невинаги са достатъчно показателни.

29 април 2011, здраве.bg

Популярните тестове за интелигентност оценяват също толкова добре мотивацията, колкото и интелигентността, сочи американско проучване. Изследователите от Пенсилвания, цитирани от Би Би Си, заключват, че, за да се постигне висок резултат на IQ-тестовете, се изисква едновременно и висока интелигентност и мотивация, а ниската оценка може да се дължи на липса дори на само един от двата фактора.

Проучването първоначално анализира как материалните поощрения влияят върху представянето. Учените установяват, че обещаните материални облаги повишават като цяло резултатите от IQ-тестовете, особено при хора с нисък начален коефициент на интелигентност.

Проучването се занимава и с това как мотивацията влияе върху резултатите от тестовете за интелигентност и върху евентуалната предвидимост на постиженията в по-късен етап от живота на човек. Оказва се, че някои хора са по-малко мотивирани от други в условия, където залогът е по-малък, но това не означава, че те имат по-ниско ниво на интелигентност.

В крайна сметка американските учени заключват, че коефициента на интелигентност, изчислен чрез IQ-тест, невинаги отразява напълно и съвсем точно нивото на интелигентност на дадения човек и често е ненадежден показател: „За високи резултати на тестовете за интелигентност, както и в реалния живот се изисква не само интелигентност, но и куп други качества като например мотивация и конкурентноспособност“.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.