zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Женските болести все по-често поразяват и мъжете



Женските болести все по-често поразяват и мъжете

Симптоми дори на следродовата депресия все по-често се констатират при мъже.

Зачестяват случаите на мъже с болести, смятани доскоро като типични само за нежния пол.

11 април 2011, здраве.bg

Мигрената, анорексията, дори следродовата депресия все по-често засягат и мъжете, показват световните тенденции. Особен риск крие фактът, че мъжете рядко обръщат внимание на типичните симптоми, които индикират появата на заболяването, затова диагнозата често се поставя на късен етап.

Колкото и банално да звучи, извинението за главоболието не е запазена марка единствено и само за жените. Близо 10 % от мъжете също страдат от главоболие, причнено от стрес, преумора, дори от лоши хранителни навици и обездвижване.

Много по-рядко обаче на представителите на силния пол се поставя диагноза мигрена. От една страна, това се дължи на факта, че те по-рядко се допитват до специалист за неразположенията си, а от друга, защото мигрената от мнозина се смята за чисто женско заболяване.

Недоумение предизвиква и фактът, че болест като ракът на гърдата, който е една от най-разпространените форми на онкологично заболяване при жените, също така се среща и при мъжете. Това се дължи на обстоятелството, че млечножлезистата тъкан при мъжете еволюционно е идентична с женската, което е условие за появата на ракови клетки. Ако доскоро само около 1% от страдащите от рак на гърдата са били мъже, сега този брой значително се увеличава, като в някои страни се наблюдава тенденция повече мъже да умират от рак на гърдата отколкото от типично мъжкия рак на тестисите.

Остеропорозата, която се смята за още една най-вече болсет, се среща и при мъжете. При силния пол случаите са два пъти по-редки, сочи статистиката, но достигат до много по-тежка форма. Основната причина за това отново е късното диагностициране, което затруднява лечението и води до усложнения.

Може би най-непонятно звучи твърдението, че бащите също страдат от следродова депресия. Според редица проучвания обаче около 1/4 от младите татковци се поддават на някои от неразположенията, които тормозят и съпругите им – слабост, нервност, апатия и честа промяна на настроението.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.