zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как реагира тялото ни на промените във времетоКак реагира тялото ни на промените във времето

Хората със сърдечни заболявания усещат магнитните бури още ден преди да са започнали.

Скоковете в атмосферното налягане са причина за дискомфорт особено при сърдечни заболявания.

8 април 2011, здраве.bg

Хората, страдащи от сърдечносъдови болести, в най-голяма степен усещат промените в стойностите на атмосферното налягане, тялото им реагира най-остро на магнитните бури и слънчевите изригвания.

В период когато атмосферата е нестабилна, при хората с непостояно кръвно налягане и при тези, които страдат от вегетосъдова дистония и психични разстройства, е възможно зачестяване на случаите на безпричинно чувство на тревожност и проблеми със съня.

По време на магитни бури в състоянието на сърдечно болните се наблюдават макар и не особено откроими симптоми на влошаване, като едновременно с това се увеличава и броят на хората, които се оплакват от повишено кръвно налягане и проблеми с кръвообръщението.

Според редица научни заключения в дните, в които се наблюдава слънчево изригване, случаите на инфаркт на миокарда, поразил страдащи от болно сърце, се увеличават значително. Максимумът на покосените от инфаркт обаче се наблюдава на следващия ден, когато започва магнитосферната буря.

Доказано е също така, че макар и слаби, колебанията в магнитното поле на планетата, водят до повишаване на проблемите, които засягат сърдечния ритъм, като същото се отнася в голяма степен и за дните с ниски или сравнително невисоки геомагнитни бури.

Наблюдения, проведени от група американски учени, потвърждават, че сърдечноболните усещат чрез тялото си промените в магнитното поле ден по-рано. Най-често индикатор е повишаване на горната граница на кръвното налягане с до 20%, а малко по-късно започва повишаване и на долната.

Кръвното налягане се нормализира едва два дни, след като магнитната буря отмине.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    55+    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.