10 изненадващи навици и храни, които пазят зъбите
Сияйната усмивка далеч не е единственият плюс от здравите зъби.
Здравите зъби и уста са предпоставка и за добро здраве като цяло.
6 април 2011, здраве.bg
Хората несъзнателно свързват усмивката без блясък с напредналата възраст – зъбният емайл се износва с времето и затова зъбите ни потъмняват. Блестящата усмивка от друга страна създава впечатление за добро здраве и младост. Но не само възрастта е причина за влошаване състоянието на зъбите и устата като цяло. С времето човек придобива вредни навици, които предизвикват не само появата на петна – кафето, червеното вино, цигари са само част от това, което преждевременно влошава зъбите и води до здравословни проблеми в цялата устна кухина.
Навиците за поддържането на добро здраве на устата не включват само повърхностни процедури. Много често се появяват нови изследвания, свързващи проблемите на оралното здраве с други големи здравни въпроси като сърдечните заболявания, преждевременното раждане, еректилната дисфункция.
Разбира се, грижата за зъбите започва с редовното миене и чистене с конец и с редовните прегледи при зъболекаря – неща, които не спазваме особено усърдно. Поне това сочат статистиките. Около 17% от хората признават, че никога не почистват зъбите си с конец, а около 25% от тези на възраст между 35 и 59 имат влошено състояние на зъбите, но не го лекуват. Но дори да сте редовен пациент на зъболекаря, има други – доста изненадващи навици, които да започнете да практикувате или да спрете, за да имате по-хубава и здрава усмивка.
Предлагаме ви списък с 10 лесни неща, които можете да пробвате още от днес:
1. Яжте въглехидрати само по време на основните хранения
Дори не толкова сладките лакомства като шепа картофен чипс или парче кекс могат да увредят венците и зъбите колкото шоколада, ако не внимавате с тях.
Причината за това е, че всички въглехидрати се разлагат на прости захариди, които бактериите в устата превръщат в плака – лепкав остатък, който е основният причинител на кариеси и заболявания на венците. Храните с високо съдържание на въглехидрати като хляба и бисквитите имат лепкава консистенция, която улеснява захващането на захаридите...