zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекарствата често са по-ефективни от психотерапията



Лекарствата често са по-ефективни от психотерапията

Не всички лекари оспорват значението на медикаментите за лечение на депресия.

здраве.bg

Терапията чрез разговор често се смята за най-добрия начин да се помогне на хора с психични проблеми. Не така мисли обаче професор Ричард Грей, според който таблетките могат да бъдат единственото решение в по-сериозните случаи.

Присъствайки в зала за обучение заедно с още 50 човека и наблюдавайки презентация на Powerpoint относно борбата със стреса, невинаги съвпада с очакванията ви за терапия чрез разговор, но често съвпада с реалността.

Паническото разстройство и депресията засягат един на всеки четирима в определен момент от живота им и е една от основните причини за временна нетрудоспособност на хората в активна възраст, коментират експерти, цитирани от Би Би Си.

Доказано ефективно лечение за тези състояние са психотерапията (като например когнитивно-поведенческата терапия) и антидепресантите. Последните обаче твърде често се пренебрегват дори в случаите, когато са необходими.

Антидепресантите са особено ефективни в лечението на умерена до тежка форма на депресия и бързо повлияват симптомите при 7 от 10 пациенти, показват наблюденията.

Да, хапчетата могат и да имат странични ефекти, но такива могат да се наблюдават дори и при когнитивно-поведенческата терапия.

Психотерапията и медикаментозното лечение играят важна роля в борбата с психичните проблеми, а комбинацията от тях обикновено води до най-добри резултати. Приемът на подходящите медикаменти е равнозначен на лечение, което е ефективно в облекчаването на симптомите на заболяването, смята професор Грей.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    лекарства    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.