zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Палецът на BlackBerry – поредна болест на новото време



Палецът на BlackBerry – поредна болест на новото време

Неконтролируемото нервно движение на пръстите се появява най-вече при хората, които пишат много СМС-и.

Съвременните технологии понякога са предизвикателство за здравето ни.

31 март 2011, здраве.bg

Колкото и странно да звучи, прекомерната употреба на достиженията на новите технологии може да доведе до неочаквани здравословни състояния, каквото например е „Палецът на BlackBerry”.

Това е заболяване, което тепърва започва да се среща при все повече пациенти и което се характеризира с неволно повтарящи се действия на пръстите, предизвикани от честата употреба на мобилен телефон. Неконтролируемото нервно движение на пръстите се появява най-вече при хората, които пишат по голям брой кратки съобщения ежедневно. Опасността е, че подобни неволеви действия могат да доведат до по-сериозен инцидент, когато се осъществи поредният нежелан натиск било то върху бутон или друга повърхност.

Най-често „Палецът на BlackBerry” се появява при хора, чиято сфера на работа изисква от тях често използване на мобилния телефон за определени служебни задължения. Във Великобритания например броят на заболелите вече е толкова значим и нараства бързо, че адвокатските кантори предупреждават големите компании за очаквана масирана кампания от съдебни искове от страна на служители, които искат обезщетение за състоянието си.

Ако хората проумеят, че новооткритото заболяване се е появило като резултат от ангажиментите им в работата, мнозина ще потърсят компенсация от страна на работодателя си. Но към този момент „болестите на града” се причисляват най-вече астмата, алергиите, понякога глухотата и появата на шум в ушите.

Според доклад на Health And Safety Executive обаче в съвсем скоро време внимание ще трябва да се обърне на всички сфери на труд и да се потърсят начини за опазване на здравето на работниците, чиито задължения са пряко свързани с мобилните телефони.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.