zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пектинът: напразно позабравени ползи



Пектинът: напразно позабравени ползи

Най-популярен у нас е ябълковият пектин. Той е и сред най-полезните.

Пектинът напоследък незаслужено е изместен от диетата ни.

здраве.bg

Пектинът е вид захар, която може да бъде намерена в различни количества във всички растения. Това е богат на фибри въглехидрат, който най-често използваме за приготвянето на желета и конфитюри - защото помага на плодовите смеси да се сгъстяват и желират. Повечето консервирани конфитюри и желета се правят от плодове, захар, пектин и киселина, необходима за регулирането на pH на захарта, за да се сгъсти пектинът.

Тъй като пектинът се състои от разтворими фибри, той може да подпомогне храносмилането и да съдейства на организма за понижаването на холестерола.

Как да се възползваме по-пълно от ползите за здравето, които пектинът предоставя

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.