zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ментата е истински дар от природатаМентата е истински дар от природата

Ментата е незаменим помощник при болка и неразположения.

здраве.bg

Почти няма човек, който да не е усетил незаменимия за здравето ефект от редовната консумация на ментов чай. Напитката е любима на мнозина, но не всички хора, които започват деня си с чаша отвара от мента, са наясно на какво се дължи благодатният ефект от билката.

Според резултатите от изследване, публикувани в списание Acta Horticulturae, ментата има редица обезболяващи свойства. В най-голяма степен проучването обръща внимание на терапевтичните качества, с които се отличава ментата - успешно се бори с болката, облекчава неразположенията, успокоява нервността и оказва неутрализиращ ефект по отношение на редица възпалителни процеси.

Приемана под формата на отвара/чай, ментата също така спомага за правилното функциониране на храносмилателната система и за разширяване на кръвоносните съдове.

В същото време, маслото от мента облекчава позивите за гадене и възвръща апетита. Важно е обаче да се консумира в умерени дози – под формата на чай или друга напитка.

Ментовото масло може да бъде използвано и за масаж, като особено ефикасно е то при проблемна менструация, при обриви и сърбежи.

Народната медицина препоръчва и гаргари с мента, които облекчават зъбобола, възпаленията на венците и премахват лошия дъх.

още интересни факти за полезните свойства на ментата и как да я ползваме

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.