zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бременност и диабет



Бременност и диабет

здраве.bg

В последните години статистика по отношение на ражданията от жени, страдащи от диабет, сочи, че се увеличават случаите, в които диабетички раждат напълно здрави деца. Важно е обаче още преди да реши, че иска да стане родител, жената, която страда от диабет, да се запознае с рисковете за нея и плода по време на бременността.

Най-големият риск, който може да доведе до увреждане на плода по време на износването, е повишаването на нивата на кръвната захар на майката. Поради това редовното измерване на кръвната захар е задължително!

От друга страна, по време на първите месеци от бременността, когато тя е съпътствана от диабет, е абсолютно противопоказна употребата на алкохол и цигари, тъй като това може да доведе до нарушения в нормалното развитие на плода.

В периода на самата бременност жените, които страдат от диабет, трябва да полагат същите грижи за себе си и за нероденото си дете, както всяка друга бременна. Най-често след шестия месец настъпват някои промени, тъй като бебето започва да расте доста по-бързо. Ако нивата на кръвната захар при бременната жена се поддържат високи през цялото това време до самото раждане, то съществува вероятност бебето да се роди по-голямо. Тези увеличени размери в най-голяма степен ще се дължат на натрупването на мазнини, а не на теглото на здравите тъкани на плода.

Когато майката е диабетичка, от значение за здравето на детето й са и първите няколко часа след раждането. Основният риск се крие в появата на внезапен задух. В същото време всяко пето бебе, родено от диабетичка, е възможно да развие моментна хипогликемия непосредствено след раждането си, докато тялото му започне самостоятелно да регулира производството на инсулин, но до няколко часа това състояние отминава.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    9 месеца    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.