zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се отървем от миризливите крака



Как да се отървем от миризливите крака

здраве.bg

Един от най-неприятните и смущаващи проблеми са миришещите крака. Дори когато се мият редовно, свалянето на обувките на чуждо място си е истински кошмар, тъй като малко след измиването неприятната миризма отново се е върнала.

И за този толкова неприятен проблем има решение. Но нека първо хвърлим един поглед на причините, които карат краката да миришат.

Когато цял ден човек е на крак и в буквален смисъл, мускулите на стъпалата и краката му се напрягат, работят и оттам често прегряват. Изпотяването е естествена охлаждаща реакция на тялото. Потта, която се отделя, в най-голямата си част - около 98% - е вода, като останалите проценти се допълват от соли, хормони, киселини и други микроелементи. В обичайно състояние те също нямат аромат, но когато се окажат в контакт с кожата или дрехите, когато си взаимодействат с бактериите по повърхността, те водят до появата на миризма.

Невинаги краката миришат лошо, когато са изпотени - в най-голяма степен това зависи от намиращите се по повърхността на кожата бактерии, които се оказват в пряк контакт с освободената пот.

Затова ето какво може да направите, за да решите проблема с миришещите крака завинаги:

- Като за начало, макар и да звучи банално, от особено значение е редовното миене на краката. Поне веднъж трябва да измиете ходилата си, дори ако сте прекарали целия ден у дома и не сте се напрягали особено. За целта използвайте топла вода и сапун, за предпочитане дезодориращ. От особена важност е пълното подсушаване на краката, защото там, където остане влага, бактериите се размножават!

- Следва нанасянето на салицилов прах, обработката на краката с талк и аерозол за крака. Именно в дезодорантите се съдържат добавки, които ефикасно унищожават бактериите и възпрепятстват появата на миризма.

- Чорапите, които носите, също са от значение. Трябва да избирате такива, които са изработени от естествени материали, и да ги сменяте всеки ден. Тези, които са изработени от синтетични материи, не позволяват на...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.