zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Медът трябва да е зрял, за да е полезен



Медът трябва да е зрял, за да е полезен

Само узрелият мед е източник на здраве и красота.

здраве.bg

За да бъде лековит и богат на полезни вещества, медът трябва да е добре узрял. Става дума за това, че преди да бъде изваден от кошера, пчелният продукт трябва да е преминал през всички фази на ферментация. Понякога обаче, за да реализират по-бързо печалби, пчеларите вадят медените пити преди медът да е достигнал до крайната фаза на узряване.

Основен критерий за това дали медът е качествен е съдържащата се в него влага. Ако продуктът е какъвто следва, то в него не бива да се съдържа повече от 21% влага.

Съществува изискване и за тежестта - литър узрял мед трябва да тежи около 1400 грама. Когато е узрял, той е гъст и „се навива на лъжицата на конци“. В обратния случай е течен и в буквалния смисъл се лее.

Когато медът не е узрял, но се предлага за консумация, ферментационните процеси продължават да протичат, но това вече не подобрява качествата му. В буркана или съда, в който се съхранява, се наблюдава появата на мехурчета. Затова опитните пчелари препоръчват да не се купува мед, на повърхността на който са избили мехурчета.

Друго правило при избора на мед, ако го купувате през есента или зимата, е че в него задължително трябва да има следи от кристализация. Ако те липсват, то по всяка вероятност медът е преминал през топлинна обработка, целта на която е единствено да подобри начина, по който продуктът изглежда.

Подлагането на висока температура обаче води до загуба на полезните вещества, съдържащи се в меда. Съвет, чрез който можете да проверите дали той е подлаган на обработка, гласи, че ако капчица мед, капната на острието на нож е прозрачна и неестествено чиста, то той е бил загряван.

Затова бъдете внимателни при избора си на мед, защото може само да се заблуждавате, че избраният продукт носи ползи за здравето ви.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.