zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да разпознаем фалшивия глад



Как да разпознаем фалшивия глад

17 февруари 2011, здраве.bg

Най-вероятно ви се е случвало поне от време на време - яли сте скоро, а стомахът отново се обажда и алармира, че иска храна. Не малък брой хора се оплакват от това, че стават жертва на фалшивия глад. За какво всъщност става дума?

Причините за появата на т. нар. фалшив глад са две. От една страна, става дума за завишаване стойностите на киселинността в стомаха. Много лесно и почти моментално тази промяна се тълкува от тялото като реален физически глад. Нещо повече: завишената киселинност в стомаха създава и дискомфорт, понякога предизвиква болки, които бързаме да неутрализираме - като похапнем. При хора, които редовно страдат от подобно състояние, дори се стига до перманентно преяждане - желанието проблемът да се реши ги подтиква да ядат все повече.

В действителност обаче по този начин проблемът само се влошава. В аптеките може да се открие разнообразие от продукти за регулиране на киселинността, но в много случаи единствено техният прием не е от полза. Препоръчителна е комбинацията на подходяща медикаментозна терапия с правилно хранене и подходяща двигателна активност. Кое точно е правилното съчетание може да се определи едва след консултация със специалист – за да станат ясни конкретните причини, водещи до това състояние.

Другата основна причина за появата на усещането за фалшив глад е ниското ниво на глюкозата в кръвта. В повечето случаи това се предхожда от консумацията на въглехидрати, които внезапно са повишили, а след това довели до рязък спад на глюкозата и до появата на чувството за глад.

За да не се стига до подобни ситуации, препоръчителна е балансираната консумация на храни с високи показатели по отношение на повишението на глюкозата и такива, които успешно ги неутрализират.

Ако опознаете спецификите на тялото си и как то функционира, ще ви е много по-лесно да се избавите от усещането за фалшив глад – и на физическа, и на психологическа основа.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.