zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да се избавим от лошия дъх



Да се избавим от лошия дъх

здраве.bg

Лошият дъх е труден за решаване и много неприятен проблем за доста хора. Какво по-смущаващо от това да се налага да обръщаш глава, докато говориш с някого. Мнозина се опитват да го замаскират, дъвчейки дъвка и миейки зъбите си често. Това обаче невинаги води до търсения ефект.

Сред основните причини за лош дъх е заболяването халитоза. Тя може да е патологична или физиологична, като първата се дължи на стрес, обезводняване на тялото, преумора. От друга страна, предпоставка за патологична халитоза може да бъде развитието на различни болести в устната кухина - по зъбите, езика, венците. За нея е характерно, че лошият дъх изчезва веднага след като провокиращият я фактор бъде неутрализиран.

Физиологичната халитоза е резултат от протичането на процеси на гниене в устната кухина и в най-голяма степен се свързва със задната страна на езика.

Важно правило за неутрализиране на лошият дъх, разбира се, е добрата устна хигиена. Наред с това обаче, необходимо е да се спазват някои основни правила, които гарантират скорошно разрешаване на проблема:

- Консумацията на големи количества течности е задължителна, тъй като когато тялото е дехидратирано, дъхът става тежък и неприятен. Най-добре е да се пие минералната вода, но подходящи са и чайовете, различни сокове и фрешове.

- Препоръчително е да се избягват храни, които по правило водят до лош дъх – например китайската, мексиканската, индийската храна, богатите на някои подправки или чесън;

- Ползваните подправки трябва да бъдат свежи – например пресен магданоз или копър. Защото особено тези две подправки са известни още от древността като враг на лошия дъх.

В случай, че проблемът остане въпреки взетите мерки, е необходима консултация със специалист - лекар или стоматолог, тъй като понякога лошият дъх може да е индикатор на по-сериозни здравословни проблеми.

вижте още: Миризмата в устата: винаги ли зъбите са виновни?

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.