zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Незахарният диабет: лесна диагностика, трудно лечениеНезахарният диабет: лесна диагностика, трудно лечение

Непрестанната жажда е сред типичните симптоми на заболяването.

здраве.bg

... непрестанна жажда и често уриниране (полиурия), като цветът на урината е светъл, наподобяващ вода.

Това състояние се определя като защитна реакция на организма, която цели да се противопостави на обезводняването (дехидратацията). В отделената урина по правило не се съдържа захар. Внимание трябва да се обърне на това, че ако се ограничи консумацията на вода, здравословното състояние се влошава драстично, като в някои случаи изходът може да е фатален.

Именно въз основа на последния симптом незахарният диабет се разпознава сравнително лесно. Лечението на болните обаче се извършва само чрез специализиран препарат - обикновено аналог на вазопресина. Главна насока на лечението е премахването на основния болестен процес - така се постига овладяване на симптомите и болният има възможност да води нормален начин на живот.

Най-често - за по-ефективно действие - препаратът се вдишва през носа. Ако обаче се установи непоносимост към него, се пристъпва към заместители, които да ограничат пораженията от дехидратацията.

Като противопоказани практики по отношение на незахарния диабет специалистите посочват консумацията на големи количества сол, липсата на достатъчно сън, честото претоварване.

С цел предпазване е добре да се консумира храна, богата на фосфор. Препоръчителна е и редовната консумация на месо и млечни продукти.

Създаваният от незахарния диабет дискомфорт има и психично отражение. Поради това специалистите нерядко препоръчват болния да приема като допълнение към лечението медикаменти или добавки с успокояващо действие - например валериана.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.