zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-често срещаните бъбречни заболявания при децатаНай-често срещаните бъбречни заболявания при децата

2 февруари 2011, здраве.bg

Острият нефрит и детската нефроза са сред най-често срещаните бъбречни заболявания сред децата. Смята се, че съществен елемент на проблемът „болни бъбреци” при най-малките е наличието на вродени аномалии, които от своя страна са предпоставка за възпаления, а понякога и за появата на камъни в бъбреците.

Възпалението на пикочните пътища при децата в много случаи протича изключително остро, обхващайки пикочния мехур и пикочопроводите, като дълготрайността му също не е за подценяване. Основните симптоми на този род инфекции при децата и кърмачетата са повишаване на телесната температура и загуба на апетит, които могат да се допълват от позиви за повръщане, разстроен стомах и отпадналост. Когато става дума за малко бебе, то сигнал за инфекция е плачът по време на уриниране, честото уриниране, специфичната лоша миризма на урината. При някои деца обаче възпалението протича без забележими симптоми, затова добре е дори при малко повишение на температурата да се потърси консултация с лекар.

Острият нефрит е заболяване, което е характерно най-вече за децата между 5 и 10 години. В повечето случаи той е резултат от бактериално възпаление на гърлото, причинено от стрептококи или други бактерии. При него повишената температура не се смята за основен индикатор. По-характерни са отоците, загубата на апетит, специфичното главоболие. При по-сериозните форми налице е задържане на урината, а когато заболяването не е изключително остро – намаляване на количеството отделена урина до 200 – 300 куб. см за денонощие.
При по-леки форми липсват ясно откроими симптоми, затова единственото диагностициране на заболяването се прави въз основа на анализ на урината.
При нефрит, който не е лекуван дълго време, е възможно да се стигне до проблеми в сърдечно-съдовата система или до белодробна недостатъчност.

Нефрозата при децата е позната като първична или липоидна. Тя се проявява при деца от 2 до 6 години, като все още липсва единно заключение за това от какво се предизвиква....

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.