zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Оранжевите плодове и зеленчуци са полезни за сърцето



Оранжевите плодове и зеленчуци са полезни за сърцето

actualno.com
четете още в actualno.com


В оранжевите плодове и зеленчуци се съдържат специфични антиоксиданти, които са полезни за сърдечносъдовата система, установиха американски учени, предаде БТА, като се позовава на МИГнюз.

Когато човек се храни, количеството на свободните радикали в кръвта се повишава. Ако това се случва за продължителен период от време, нараства рискът от сърдечносъдови болести. Ако обаче след хранене човек изяде оранжев плод или зеленчук, благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти организмът за няколко часа е защитен от свободните радикали.

Американските изследователи посочват няколко комбинации от антиоксиданти, които въздействат най-добре. Това са флавоноидите хесперидин и нарингенин, съдържащи се например в портокалите, грейпфрутите, както и в много други оранжеви плодове и зеленчуци.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.