zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тест: защо всъщност кашлямТест: защо всъщност кашлям

17 декември 2010, здраве.bg

Разбира се! Сега е сезонът на настинките и грипа и всички наоколо не спират да кашлят. Но каква е точно причината? Кашлицата е напълно физиологичен и защитен механизъм, чрез който се поддържат дихателните пътища чисти и се предотвратява тяхното запушване и стеснение, обясняват специалисти. В случай на настинка например кашлицата цели да изхвърли ненужната слуз, която се е натрупала повече от нормалното по бронхите и трахеята. В друг случай защитният рефлекс може да се предизвика от наличието на чужди вещества в дихателните пътища като дим или замърсен въздух.

Какво всъщност представлява кашлицата

На първо място рецепторите в белите дробове, бронхите и трахеята разпознават дразнителя и изпращат сигнали до мозъка. Мозъкът преработва получената информация и изпраща сигнали до дихателната мускулатура и мускулите на епиглотиса – малката пластинка зад езика, която запечатва гръкляна и трахеята. Резултатът е поемане и задържане на въздух и затваряне на епиглотиса. По този начин налягането в гръдния кош се увеличава и когато епиглотисът отново се отвори през него преминава силна струя въздух, която произвежда познатия ни звук.

Освен сложен защитен рефлекс кашлицата е и едно от най-честите причини да посещаваме личния си лекар.

Кашлица породена от настинка или грип

Повечето вирусни инфекции като грипа са придружени предимно от суха кашлица, освен ако не са налице други усложнения. Настинките, които обичайно засягат горните дихателни пътища, са склонни да отключват по-влажна кашлица, тъй като при тях се произвежда повече слуз.

Освен от непосредствената причина кашличният рефлекс се влияе и от индивидуални особености на човека – колко чувствителен е той към дразнителя; дали е налице други придружаващо заболяване като астма, бронхит, алергии; дали е пушач.

Доколко познавате кашлицата? Проверете знанията си, като се опитате да отговорите на следните въпроси:

1. Какво може да причини кашлица?


а. Алергии
б. Стомашни киселини
в. Пасивно...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.